2014年8月15日星期五

駕駛考試 之 試場認識知多小



試場認識知多小 
怎樣增加試場的認知
  ☆☆☆☆☆☆☆☆   
        
         師傅給你的試場地圖:要熟練試場每條考試路線;邊條線係大熱門,邊條線係次熱門,邊條係冷門;邊度有街口,班馬線,巴士站,紅綠燈。每盞燈大約可以通過幾多架車。邊度可能會有的士,小巴,貨車「紮馬」或上落客,邊度需要轉波,切線等。地圖大致上可以清楚介紹到七八成試場環境,所謂知己知彼百戰不敗,需然祇係一種 〔高分底能〕的學車方法, 但係可以令你容易獲取法律上認可的〔駕駛執照〕。



         WWW. DIMA .COM .HK 《教車人語》內的駕駛考試路線示範影片:駕駛考試路線示範影片是一群有實力的資深教車師傅精心制作.由考試開始直至考試完畢整個過程都有講解示範 




                                            試場紅綠燈知多小


     試場範圍內;

     邊度有紅綠燈。


     邊盞燈行完到我行。


     我盞燈行幾多架車。


     我排第幾有無機會過燈, 避免可                能會衝燈或尷尬情况。


    其他有關「紅綠燈」詳細資 料,可            參閱:BLOG綱誌中的 〔道路規         距〕內之《紅燈》。



         紅綠燈反應遲鈍是會直接肥佬:事發於某月,某日,某君,在駕駛考試中由於前面正在紅燈,所以停車等候,當綠燈己亮著二三秒該考生仍然未有作出反應,於是考牌官提示他開車,該考生己為遇到一位「黃大仙」考牌官;一味唔該,一味THINKYOU 結局成續表, 雞乸咁大個字寫住不依交通標誌行車。
意思與〔衝紅燈〕同罪,所以即刻「肥佬」。



            考生中可分為三種材料, 請君對號入座:


              人材:先知先覺, 憑慣性感覺,憑預見力行駛。

              庸材: 後知後覺, 見到個樣做個樣。

              蠢材:不知不覺, 見到都唔識做或者諗一段時間先至識做。


          當考官上車後,一定要集中精神,聽清楚他的指示,祗要他講出轉左,轉右,自己經估到他下一步的線路怎樣行駛,腦海裡已繪成一幅行車「草圖」。運用預見力,預計出前面將會出現的事物,冷靜應付環境的突然變化。



           緊記試場每條考試路線:邊度(何處)有街口, 班馬線, 巴士站,紅綠燈。 每盞燈大約可以通過幾多架車。邊度可能會有的士,小巴,貨車「紮馬」或上落客, 邊度需要轉波,邊度需要切線等。 這是一種低能但係高分的學車方法,佢可以另你容易獲取法律上認可的「駕駛執照」;但係返到屋企後唔敢揸車,甚至唔識揸車。所以考完牌後應該忘記,忘記得越快越好。


               
                   運用「物我兩忘」集中精神拋除一切雜



         
        做明星:〔即係道路觀察〕表面是一件輕而易舉的事,因為考牌官永遠不會問你左邊行人路,那個是男人或女人,右邊行車線架車是藍色或绿色但係你隨時因此而肥佬原因係雖然你有〔睇過幾次後鏡或側鏡,但係沒有回頭望右〕或者 〔你有睇,但係佢話你動作未夠標準〕 或者 〔你有睇,但係考牌官可能正在睇風景而睇唔見你〕, 甚至你事實上認為有睇,同時做足100分你也會肥佬,因為你〈時運低〉, 遇著一位變態考牌官。


          實際上有數之不盡的英雄好漢都係無厘頭地衰在呢一剔,我們唯有動作大 D,誇張 D,俗稱〈做明星〉目的祇係想滿足考牌官無上權威的心態,希望呢幾位濫用職權,專整蠱人嘅考牌官回頭是岸。據统計原來所有駕駛考試的失敗者起碼30% 以上就係衰在呢一剔。




             要熟練試場每條考試路線;邊條線係大熱門,邊條線係次熱門,邊條係冷門;邊度有街口,班馬線,巴士站,紅綠燈。每盞燈大約可以通過幾多架車。邊度可能會有的士,小巴,貨車「紮馬」或上落客,邊度需要轉波,切線等。所謂知己知彼百戰不敗。


遵守交通規則











                                             

                                         交通燈常識








    試場範圍:邊度有紅綠燈,邊盞燈行完到我行,我盞燈行幾多架車,我排第幾,有無機會過燈,這樣會避免可能會衝燈或尷尬情况。





                                               斑馬線常識










                  迴旋處認識知多小







傳統形迴旋處






 螺旋形迴旋處




危機處理






      運輸處諭: 連貫双白綫者一定要停車拉手制,睇清楚交通情況認為絕對安全方可駛出。  如果間斷双白綫者,只要慢駛如有必要停車等
機會




                 masterlo



沒有留言:

發佈留言