2019年9月7日星期六

「 一心幾用」 意思係同一時間操作 4 個或 5 個項目



                                                          我的 恩師林乃光師傅合


一心幾用
意思係同一時間操作 4 個或 5 個項目

駕駛操作最終目的動作要慢,效率要快, 應快而不快或應快而無能力快者可能招至殺身之禍。 初學駕駛者從課本,網頁,師傅所講解方法,就算你己經去到滾瓜爛熟之境介,但係到實際駕駛總係雞手鴨腳,力不從心 問題就在於點樣「一心幾用」也是初學駕駛者並不容易攻破的第一關。

      原來效率的快慢,並不是取決於手腳操作的快慢而是〔方法〕,方法就是操作項目的「先後次序」和「一心幾用」。學習「先後次序」並不難但係學習《一心幾用》 就並容易, 例如   A,  B,  C,  D,  E   如果續個項目分開去做需要時間約 5 秒。 如果使用《一心幾用》將 A, B ,C, D, E   同一時間,同步進行快者需一秒,慢者弍秒或三秒。相比之下,效率的高低立刻可以分明。 所以效率並不是來自〔手快腳快〕而是《一心幾用》。

駕駛操作最終目的平淡自然,動作要慢,效率要快,初級學習駕駛者,需要同一時間控制 4 個或 5 個以上項目實在比較困難。 所以學習初期動作要求一定要慢,慢到好像耍太極,甚至電影慢鏡咁慢。同一時間控制 4個或 5 個項目,強調「一心幾用」祗要肯學肯練「效率」自然會快。

---------------------------

                      兩秒開車起步 (方法也在於一心幾用)

例如開車起步基本要求: 唔可以標,唔可以 chuk,唔可以溜後,更加唔可以「死火」,還要睇左右兩邊交通情況,時間只有兩秒,要求多多但係時間小小。方法究竟點樣你自巳諗掂 ?   標準開車時間應該兩秒至兩秒半,超過 3 秒屬於「茄喱啡」, 就算畀個駕駛執照你也難以立足江湖。應付方法並不是手腳快慢而係你能否掌握「一心幾用」。意思要練習同一時間同步做幾個項目。

    第一秒: 同一時間借「踏低極力子」,「入一波」時間,兼睇左邊「交通情況」。

    第二秒: 同一時間借「加小許油尾」,「吊 D 極力子」,「鬆小許手制」,三位一體,「感覺極力子稍有反應即係摩擦點,用感覺意識向下壓極輕微小許極力子踏板時兼回頭望右睇「交通情況」 OK。 讓汽車行走一兩秒之後可以隨意加油或收油行駛,完成。 假以時日你必有驚人成績叻過師傅。大約一秒時間要完成以上動作實在是一件並不容的事。☆☆☆☆☆ 

     開車起步「時間」快慢係你的基本能力,但係「車速」快慢是由客觀環境而決定。 想車速快,油門追住極力子上,想車慢駛,可以收晒油然後慢慢放極力子完成。 所有效率核心就在於「一心幾用」。

---------------------------

                                               轉波效率快慢  (也在於一心幾用)

 例如「轉波」操作表面上是一件輕而易舉的事,但係一位初學駕駛者來說實在是一項極之困難的項目,原因係未能「一心幾用」,何謂一心幾用 因為轉波時左腳和右腳做緊同一樣嘢,  左手和右手亦做緊同一樣嘢 ,  耳朶要聽你嘅師傅發嗡風 ,  眼睛要睇住出面四面八方, 即係同一時間需要應付五至六樣不同項目, 試問又怎會輕而易舉,這種情况需要操作一段時間自然會漸漸適應,所謂欲速不達,熟練之後你必會成為第一流轉波高手。

  資深駕駛教師      masterlo


沒有留言:

發佈留言